ДЕЛЕГАЦИЈА ИЗ УЖИЦА У ВИШЕГРАДУ ПОВОДОМ ДАНА РУСКИХ ДОБРОВОЉАЦА

_DSC0662 (Large)Поводом 12. априла – Дана руских добровљаца у Републици Српској и освећења и откривања спомен-крста посвећеног руским добровољцима на брду Град, код Вишеграда, делегација Српско-руског клуба из Ужица боравила је у Вишеграду, где је присуствовала овој свечаности, као и помену руским добровољцима, и положила цвеће на споменик руским добровољцима на српском војничком гробу у Вишеграду. Делегацију из Ужица су чинили председник Српско-руског клуба Ужице Немања Спаловић са сарадницима Владимиром и Филипом Дамљановићем, а испред Ноћних вукова Србије, у делегацији, је био и Владимир Вељашевић.

У организацији Одбора за неговање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске, Борачке организације РС и општине Вишеград на узвишењу Стари град у Вишеграду откривен је данас руски крст. Крст, висок пет и по метара и тежак 400 килограма, донирало је Удружење ветерана “12 април” из Косовске Митровице, а благослов су дали свештеници црквене општине Вишеград.

Спомен-плоча руским борцима постављена је на Мегдану у Вишеграду, на којој је уклесано 37 имена руских добровољаца који су животе уградили у темеље Републике Српске. Према подацима Владе Републике Српске у редовима ВРС од 1992. – 1995. године ратовало је око 700 руских држављана, а од 37 погинулих њих 7 је живот изгубило на подручју Вишеграда.

Руским добровољцима је одржан парастос на вишеградском војничком гробљу Мегдан, а на споменик руским добровољцима венце су положиле делегације владе Републике Српске, начелник Вишеграда, Борачке организације Републике Српске, родбине погинулих руских добровољаца, „Ноћни вукови“ Републике Српске и Србије, припадници Козачке балканске војске, Српско-руског клуба из Ужица, удружења и организације, грђани и други. Српско-руски клуб из Ужица својим присуством на помену и церемонији, и полагањем венаца, желео је да се у име Ужичана захвали руским добровољцима за њихову жртву и љубав према српском народу током ратова 90-тих година.