ДЕЛЕГАЦИЈА СРПСКО-РУСКОГ КЛУБА ПРИСУСТВОВАЛА ДАНУ СРПСКО-РУСКОГ БРАТСТВА У БЕОГРАДУ

Делегација Српско-руског клуба из Ужица, на челу са председником Немањом Спаловићем и Владимиром Дамљановићем присуствовала је Дану српско-руског братства, 15. јануара, у Београду, у Руском дому. Дан српско-руског братства је Дан подсећања на спасоносну одлуку цара Николаја II Романова 1916. године, да запрети савезницима да ће склопити сепаратни мир са Немачком, уколико хитно не пошаљу своје бродове по српску војску, која се налазила у крајње безнадежној ситуацији на Албанском приморију и превезе их на Крф. Да није било те претње цара Николаја српска војска скоро сигурно би нашла свој крај у блату Драча и Валоне, што би касније сигурно онемогућило њен опоравак и сјајан пробој Солунског фронта и ослобођење Србије.

Делегација из Ужица је заједно са другим организацијама и делегацијама положила венац на споменик цару Николају II Романову, a затим присуствовала и свечаној академији у Руском дому. У међувремену је имала низ састанака најпре у Архиву СПЦ са директором тог Архива, затим представницима Удружења Ужичана у Београду и организацијом „Српски кривак“ која је, заједно са Руским домом организатор Дана српско-руског братства.

Свечаној академији су присуствовали и амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Васиљевич Чепурин, директорка Руског дома у Београду Надежда Кушченкова, делегација Руског фонда Мир из Руске Федерације, владика моравички Антоније, старешина подворија СПЦ у Москви и викар Патријарха српског Иринеја, и многе друге угледне званице.

На свечаној академији наступали су Хор „Краљице Марије“ под диригентском палицом Иванке Стојков, професор Тања Андријић, оперска уметница, драмски уметници Бошко Пулетић и Лепомир Ивковић у улогама Живојина Мишића и Степе Степановића, професор Оливер Њего, оперски уметник имр Татјана Олујић, професор виолине. Након Свечане академије, у Руском дому је уприличен коктел пријем за званице на коме је председник Српско-руског клуба из Ужица Немања Спаловиће доделио Грамату захвалности Димитрију Панфилову, великом добротвору, који је са својом супругом Сањом Панфилов један од идејних твораца и покретача замисли о обележавању Дана Српско-руског братства.