Књижевно вече „О Русима у Ужицу“

dsc_0079-largeУ среду, 23. новембра, у препуној сали читалишта Народне библиотеке Ужице, у организацији Српско-руског клуба, одржано је књижевно вече „О Русима у Ужицу кроз репромоцију књига др Рада Познановића“. У књижевној вечери, којој је присуствовао и аташе за културу Амбасаде Руске Федерације, господин Алексеј Морозов учестовали су председник Српско-руског клуба Немања Спаловић, Милена Чантрак, песникиња и члан Савета за културу нашег клуба и  Александар Вељић, публициста, новинар и историограф, који је и представио књиге др Рада Познановића „Руси међу Ерама“ и „Пругом преко Шаргана“.

Присутне је у име Српско-руског клуба поздравио председник  Немања Спаловић, иначе праунук Виктора Логвинова, који је нагласио да није било др Рада Познановиће свакако не би било ни поменутих књига, а ни ове књижевене вечери, истакавши да је својим марљивим у упорним истраживачким радом, др Раде Познановић успео је да сачува од заборава знатан број Руса, наших суграђана, које је судбина натерала да свој привремени или стални дом потраже у Ужицу или његовој околини.

dsc_0058-largeПрисутнима се обратио и аташе за културу  Амбасаде РФ  који је рекао да је недавно ступио на дужност те да се нада да ће још који пут доћи у Ужице и да је задивљен одзивом грађана.

Александар Вељић је кроз представљање књига др Рада Познановића подсетио на стручни кадар који је непосредно после Првог светског рата избегао из Русије у нашу земљу, у овом конкретном случају у Ужице, говорећи о доприносу који су руски емигранти дали друштвеном животу и изградњи Ужичког краја. Подсетио је и на значајне руске породице као што су Осипови, Прохорови и Дризо и предочио суграђанима да су у скоро свим изградњама важнијих објеката у центру града учествовали и руски радници, инжењери и техничари. Одломке из књиге „Руси међу Ерама“ читала је песникиња Милена Чантрак. 

Након представљања књига присутнима се обратио и председник Српско-руско-белоруског пријатељства Драган Логвинов који је говорећи о свом деди Виктору Логвинову подсетио и на 100 годишњицу његовог али и доласка осталих Руса у Србију која се навршава следеће године.

dsc_0105-large

Књижевној вечери су присуствовали: аташе за културу  Амбасаде Руске Федерације, господин Алексеј Морозов, ћерка др Рада Познановића, Вера Познановић, председник Српско – руско – белоруског пријатељства Драган Логвинов са делегацијама ове организације из Чачка, Пожеге и Затибора, заменик градоначелника Ужица Немања Нешић са члановима Градског већа, заменик председника Скупштине града Ужица Марко Стевановић,  потомци Руса описаних у књигама, чланови Српско-руског клуба, директори  и запослени у установама културе, представници политичких странака и удружења грађана и мноштво грађана.