О нама

🇷🇸 Српско-руски Клуб Ужице настао је по одобрењу Руског дома у Београду, односно директорке Надежде Викторовне Кушченкове. Циљеви Српско-руског Клуба се остварују кроз активности као што су организовање књижевних вечери, предавања о руској култури, историји и уметности, пројекције филмова, организовање изложби, концерата и слично.

 Сербско-русский клуб в городе Ужице создан по с одобрения Российского дома в Белграде. Цели Сербско-русского клуба осуществляются через организацию культурных мероприятий: литературные вечера, лекции о русской культуре,истории и искусстве, показ фильмов, организация выставок, концертов и прочие активности.

Иницијатива за настанак Српско-руског клуба у Ужицу, који би се бавио одржавањем и јачањем културно-историјских веза између Златиборског округа и Руске Федераци је, настала је током манифестација Дана руске културе у Ужицу у октобру 2015. године. Концерт музичке академије Гнесиних оставио је дубок утисак на грађане Ужица, али не само концерт, већ и све остале манифестације организоване у оквиру Дана руске културе у Ужицу. Управо је то показало колико су такве манифестације и догађаји неопходни нашем граду. Ужице је средина којој је потребна једна организација као што је Српско-руски клуб у Ужицу.

Ужице и сам ужички крај има блиске привредне везе са Русијом, нарочито фирма „Путеви Ужице“ који интезивно граде у Русији и чији су радници, примера ради, изградили 2/3 објеката у Сочију, као и фирма „Златиборац“ која све више улази на руско тржиште, „Јединство“, „Copper com“  и друге. Ове привредне везе довеле су и до тога да се велики број Ужичана оженио Рускињама које су дошле да живе у Ужице. Поред њих, у Ужицу живи и велики број породица које имају руско порекло, као што су Дризо, Осипови, Прохорови, Логвинови и многе друге. О великом броју Руса који су кроз историју живели у Ужицу сведочи и књига „Руси међу Ерама“ др Рада В. Познановића, која је публикована 2007. године.

Због свега овога, а узевши у обзир, позитивне утиске које су Руски дани у Ужицу оставили у нашем граду, обратили смо се директорци Руског дома, госпођи Надежди Кушченковој, са молбом да Руски дом у Београду подржи оснивање Српско-руског клуба у Ужицу. Овај клуб би се бавио, као што је већ речено, ширењем и јачањем културно-историјских веза са Русијом у овом крају Србије и то кроз организацију културно-уметничких манифестација, одржавањем предавања о руској култури, уместности и историји, организовањем трибина и округлих столова, организовањем курсева руског језика, пројекција руских играних и документарних филмова и изложби.

Руски дом у Београду је одобрио ову молбу и 5. јануара 2016. године у Скупштинској сали Градске куће Ужице, одржана је оснивачка скупштина Српско-руског клуба Ужице. Скупштини су присуствовали Анатолиј Лисицин, посланик Горњег дома руске Думе, који је и отворио скупштину и Дмитриј Карабчуков, саветник директорке Руског дома у Београду. На Оснивачкој скупштини били су присутни чланови Градског већа Ужица, свештенство Ужичке цркве, Генерални директор „Златиборца“, представници „Copper com-a“, Учитељског факултета, Друштва српских домаћина, Друштва историчара Ужица, професори, привредници и многи други. На радном делу скупштине изгласан је Статут и органи Српско-руског клуба. За председника клуба, као иницијатор за покретање клуба, изабран је Немања Спаловић, за потпредседника клуба изабран је Душко Мијаиловић, професор руског језика, а за секретара Снежана Ивановић професор руског језика и преводилац. Изабрани су и чланови Управног и Надзорног одбора. Савети за културу, језик, историју, веру, привреду, туризам и маркетинг су установљени на првом састанку Управног одбора Српско-руског клуба Ужице.

Реакције на оснивање Српско-руског клуба у Ужицу су биле више него изненађујуће. Само на дан Оснивачке скупштине Српско-руском клубу приступило је преко 100 људи, махом вискоко образованих – професора, лекара, инжењера, историчара, људи из области туризма, културе, привреде итд. Идеја и јесте да се у клуб укључи што већи број Ужичана свих струка, који би, свако радећи кроз своју струку, донели бољитак граду Ужицу кроз сарадњу са Руском федерацијом.

Одмах по Оснивачкој скупштини Српско-руског клуба Ужице, започео је свој рад.  Већ 15. јануара, на Дан српско-руског братства, делегација Српско-руског клуба положила је цвеће на споменик цара Николаја II Романова и посетила  Руски дом где је имала састанак са директорком Надеждом Кушченковом Викторовном. На врло конструктивном састанку, госпођа Кушченкова је истакла да Српско-руски клуб Ужице има потпуну подршку ње и Руског дома и предложила на који начин се сарадња са Руским домом, и у ком смеру, може развијати. Делегација Српско-руског клуба упознала је директорку Руског дома са планом рада овог клуба, којије усмерен ка развијању културно-историјске сарадње града Ужица и Русије. Након овога клуб је кренуо у остваривање својих циљева и делатности.