ПРЕСТИЖНО ПРИЗНАЊЕ ЗА ПРЕДСЕДНИКА СРПСКО-РУСКОГ КЛУБА И КЛУБ

30. новембра 2017. године у Скупштинској сали града Ужица одржана је додела повеља „Капетан Миша Анастасијевић“ за предузетничко и друштвено стваралаштво, овога пута за територију Златиборског округа. Признања je додељује, у оквиру пројекта „Пут ка врху“, агениција „Медија Инвент“ из Новог Сада, у сарадњи са Новосадским и Београдским Универзитетом, Приведном комором Војводине и Приведном комором Србије.

„Пут ка врху“ прати стваралаштво, анализира, оцењује и вреднује остварене резултате у привреди и друштву као целини. У циљу промоције и афирмације друштвеног и предузетничког стваралаштва установљено је признање- повеља, златник „Капетана Мише Анастасијевић„. Предлоге за признање шаљу привредне коморе, локалне самоуправе, удружења новинара, невладине организације, истакнути појединци…

Међу овогодишњим добитницима ове престижне Повеље је и председник Српско-руског клуба Немања Спаловић, коју је добио за континуитет и постојаност пријатељских односа Србије и Руске Федерације.

_DSC0159 (Large)

Немања Спаловић је рођен у Ужицу 1984. године. У родном месту завршио основну школу и гимназију. Дипломирао на Филозофском факултету Универзитета у Београду, на одсеку за историју. Од 2012. године ради у Историјском архиву Ужица. Један је од иницијатора за обнову Друштва историчара Ужица, чији је председник од 2015. године. Потпредседник је Градског и Регионалног одбора Синдиката културе у оквиру Савеза самосталних синдиката Србије. Оснивач је и председник Српско-руског клуба Ужица, кога је основано по одобрењу Руског дома у Београду, а пошто му је прадеда, по мајци, био руски официр, који је након Првог светског рата остао да живи у Србији. 2013. године рукопроизведен је у чин ипођакона Епархије жичке. Пише чланке и прилоге за стручне часописе и зборнике: „Историјска баштина“ и „Ужички зборник“. Периодично пише текстове за ужички недељник „Вести“, сајт „Историјски клуб Ужице“ и сајт Епархије жичке. Организатор је више десетина трибина, предавања и промоције књига, као и културно-уметничких манифестација у Ужицу. Аутор је првог и јединог интернет сајта о културно-историјској заоставштини града Ужица: http://istorijskiklub.rs/.

Српско-руски клуб Ужице настао је у јануару 2016. године, на иницијативу Немање Спаловића, а по одобрењу Руског дома у Београду, односно директорке Надежде Викторовне Кушченкове. Циљеви Српско-руског клуба су јачање културно-привредне сарадње Златиборског округа са Руском Федерацијом, која се остварују кроз активности као што су организовање књижевних вечери, предавања о руској и српској култури, историји и уметности, пројекције филмова, организовање изложби, концерата, спајања привредних субјеката са подручја Златиборског округа и Руске Федерације, округлих столова и др.

Већ после годину дана свога рада Српско-руски клуб је добио похвале предстаника Руског дома и Амбасаде Руске Федерације, као једна од најактивнијих организација српско-руског пријатељства у Србији, чији је рад веома праћен ос стране овдашње јавности и медија.

Српско-руски клуб је у свом досадашњем раду организовао прославу Дана победе, Дана Руске Федерације, предавање о Српско-руским подносима у Првом светском рату поводом 100-годишњице Првог светског рата, изложбу „Старословенска божанства у делима руских илустратора“, концерт руског ансамбла „Солнцеворот“ и признате руске уметнице Лидије Музалееве, концерт ансамбла српских песама и игара „Коло“ из Москве, пројекцију руских филмова „Турски гамбит“,„Цар“ и“Стаљинград“, Вече српско-руске поезије, промоцију књига „Знаменити Руси у србској историји“ и „Знаменити Срби у руској историји“, аутора Ранка Гојковића, публицисте и преводиоца, академију „50 година пријатељства Ужица и Курска, затим књижевне вечери под називима „Русији с љубављу“ и  „О Русима у Ужицу“, као и књижевно вече „Пушкин и Његош“ на Учитељском факултету, на коме је говорио један од најеминентнијих професора славистике са Новосадског универзитета проф. др Богдан Косановић, и многе друге културно-уметничке манифестације које јачају културно-привредну сарадњу са Русијом. Прошлог месеца набављена је и одређена количина литературе на руском језику која ће бити поклоњена једној од школа у Ужицу у коме се учи руски језик. Потписани су и споразуми Српско-руског клуба са неким од наших установа и институција које сарађују са Русијом као што је Специјална болница Чигота коју Српско-руски клуб представља и рекламира на руском тржишту. Српско-руски клуб постао је, за нешто мање од годину дана, неизоставан чинилац друштвеног живота Ужица и ужичког краја и препознатљив по својим манифестацијама које организује у циљу јачања српско-руске сарадње.

_DSC0265 (Large)