ПРИЈЕМ У АМБАСАДИ ПОВОДОМ ДАНА РУСИЈЕ

IMG_1339 (Large)14. јуна у Амбасади Руске Федерације, одржан је пријем поводом прославе Дана Русије, коме је присутвовао државни врх на челу са председником Србије, представници Војске Србије, дипломатски кор, патријарх Иринеј са архијерејима СПЦ, личности из јавног и друштвеног живота Србије и бројни представници руско-српских НВО, јавности и др.

Пријему је, на позив Амбасаде, присуствовао и председник нашег Српско-руског клуба Немања Спаловић, у чијој пратњи је била и одборник Скупштине Ужица, госпођа Мирјана Рацић. Том приликом председник Српско-руског клуба се састао и разговарао са Алексајем Морозовим, аташеом за културу Амбасаде Руске Федерације, Сергејем Бабурином, некадашњим потпредседником Руске Државне Думе, Начелником Генералштаба ВС, генералом Љубишом Диковићем, новим амбасадором Белорусије, Валеријем Анатољевичем Бриљевим и другима.

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин је у свом свечаном говору рекао следеће:

„Драги пријатељи, дозволите ми да честитам сународницима, свим нашим гостима државни празник Руске Федерације – Дан Русије. Руска држава је напунила 1155 година, Руска Федерација – 27. Данас, као, иначе, и прошле године, код нас у гостима је елита Србије. Није важно да ли представља власт или опозицију, да ли је из сфере политике или културе. Важно јесте оно да је ова елита пријатељски расположена према Русији. То је најбољи део Србије. Хвала Вам што сте дошли. Наш стратешки циљ је да осигурамо безбедност у пријатељству са Истоком и Западом, као и енергичан економски, културни, духовни развој, просперитет земље и народа. Ми ћемо се ослањати на интересе нашег народа, на искуство наше државности која траје више од хиљаду година. Ићићемо ка овом циљу у пријатељству и слози са Србијом. Русија је за целовиту, просперитетну Србију. За миран Балкан.Наздрављам за Дан Русије.За братске народе – руски и српски. За све пријатеље Русије који су овде.“