ПРИЈЕМ У АМБАСАДИ РУСИЈЕ ПОВОДОМ ДАНА ЗАШТИТНИКА ОТАЏБИНЕ

IMG_0631 (Large)22. фебруара у Амбасади Русије у Србији одржан је свечани пријем поводом празника Дана Браниоца Отаџбине. Пријему су присуствовале делегације Града Ужица коју је представљао Бранислав Митровић, председник Скупштине Гарда, Српско-руског клуба коју је представљао председник Немања Спаловић и Канцеларије Ужица за сарадњу са РФ, коју је представљала Елена Драшкић. Овај празник се слави од 1922. године као годишњица оснивања Црвене армије и до 1993. године је носио назив „Дан совјетске Армије и Ратне морнарице”. Руси на овај дан одају почаст војним ветеранима и признају заслуге руским војницима. Грађани овај дан сматрају и празником мушкараца и заштитника у најширем смислу речи.

Током пријема одржана је церемонија одликовања припадника српских Оружаних снага медаљима Министарства одбране Руске Федерације „За јачање ратног пријатељства“ за организацију и испоруку српске хуманитарне помоћи за сиријски град Алеп.

Пријем је отворио својим обраћањем Амбасадор Русије у Србији Александр Чепурин, који је изјавио следеће: „23. фебруара Русија слави Дан браниоца Отаџбине. За Русију и за Србију војска је увек била најважнији државни ослонац. Срећан празник, поштовани војници, официри и генерали! Узајамно деловање руске и српске војске јача корак по корак. Данас наше замље имају одличне перспективе у области војне и војнотехничке сарадње. Сутра ће ове перспективе постати стварност. Русија ће и даље подржавати Србију. Слажем се с онима који кажу да је Србија данас, после много година, заиста независна и суверена држава…