ПРИЈЕМ У АМБАСАДИ РУСИЈЕ ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ

Поводом Дана Државности Русије, делегације Српско-руског клуба, Града Ужица, Народног музеја Ужице и Удружењем сународника „Јединство“,  биле су на пријему у Амбасади Руске Федерације. Српско-руски клуб су представљали председник Немања Спаловић и чланови Управе Клуба, Милена Чантрак, Председница Савета за културу Српско-руског клуба и Владимир Дамљановић, председник Савета за туризам клуба. У име Града Ужица на пријему су били присутни председник Скупштине града Ужица Бранислав Митровић и члан Градског већа Драгољуб Костић, а испред  Народног музеја Ужице директорка Славица Стефановић и бивши директор, и садашњи председник СО Севојно Никола Гогић. Удружењем сународника „Јединство“ представљале су Аљона Соколова и Тања Басур. Пријему у Амбасади Руске Федерације присуствовала је и премијерка, са министрима Владе Републике Србије,  и мноштво званица из политичког и друштвеног живота.

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин је у свом свечаном говору рекао следеће:

“ Хвала вам што сте дошли на 1156. рођендан Русије. Срећан Дан Русије!

Данас Председник Србије Александар Вучић је посетио Амбасаду (тренутно није у Србији) те упутио честитке Председнику Русије Владимиру Путину и руском народу.

Хвала колегама амбасадорима на масовном учешћу у пријему. Истакао бих учешће амбасадора западних земаља: имамо рекордан број у последњим годинама. Све ово улива оптимизам.

Са Србијом Русију спајају 1000 година братске љубави и узајамног разумевања. Хришћанство, односно православље, које је код нас дошло у 10. веку из грчке Византије, у то доба најпросперитетније земље у свету, учинило је Русе и Србе не само браћом по крви, него и по вери.

Данас Русија и Србија веома активно развијају сарадњу, која ће већ у наредним годинама изаћи на нови ниво. Сигуран сам да ће то бити тако.

Оно што нам треба јесте стабилан и безбедан свет. Без господара и робова. Без учитеља и ученика. Свет сарадње и узајамног разумевања. Управо на томе и хоћемо да радимо.

Данас најважнији задатак Русије је остварење правог продора у унутрашњем развоју. 12 програма развоја Русије за наредних шест година, које је дефинисао Владимир Путин, предвиђају технолошки напредак, нови квалитет руских градова, нову инфраструктуру, повратак Русије у групу од пет навећих светских економија, повећање дужине живота становништва до преко 80 година, повећање за 1,5 пута броја изграђених станова, драстично смањење нивоа сиромаштва, нагло повећање прихода. То су сложени, али оствариви задаци. И они су управо по мери Русије.

Енергично развијаћемо наше везе са Србијом у политичкој, економској, војнотехничкој, културној сфери. Развијаћемо везе између градова и региона. Поздрављам руководиоце региона и градоначелнике српских градова који су дошли на пријем.

Подржаћемо Београд по најсложенијим питањима, укључујући и очување суверенитета и територијалног интегритета Србије. Знамо да су Срби отпоран народ. Подржаћемо Србију у тражењу прихватљивог компромиса са Приштином. Постоји правни основ за такав компромис, то је резолуција СБ УН 1244. Важно је да се тај компромис тражи без бахатог спољног притиска.

Данас Русија живи у очекивању Светског првенства у фудбалу, које ће проћи у 11 руских градова. Верујемо да за репрезентације Русије и Србије на овом првенству, „домаћем“ за Русију и скоро „домаћем“ за Србију, излазак из групе није највећи сан. Надамо се да ће нас наши фудбалери пријатно изненадити. За 30 минута одржаће се кратка лутрија, односно извлачење сувенира СП-2018. Молимо вас да узмете учешће. Све утакмице репрезентација Русије и Србије ће бити приказане у великој сали на великом платну у Руском дому.

Русија је провукла Европу, европску, хришћанску цивилизацију све до Пацифика, те сада постаје све важнија карика која повезује Евроазију. Срећан рођендан, Русијо! „