СРПСКО-РУСКИ КЛУБ СЕ УКЉУЧУЈЕ У ПРОЈЕКАТ „КУРСК-УЖИЦЕ-ОЧУВАЊЕ СЕЋАЊА О СУНАРОДНИЦИМА У СРПСКОЈ ЗЕМЉИ“

IMG_2900 - Copy (Large)У уторак 23. јануара, делегација руског побратимског града Курска, која се налази у тродневној посети Ужицу, је у Градској кући Ужица потписала протокол о сарадњи између Ужица и Курска на реализацији пројекта „Курск – Ужице – очување сећања о сународницима у српској земљи“.. Овај пројекат подразумева попис свих руских сународника, учесника Првог и Другог светског рата, као и руских емиграната, који су остали да живе у Србији и овде сахрањени. У име града Ужица спопразум о сарадњи на овом пројекту је потписао градоначелник Ужица Тихомир Петковић, а у име делегације Курска, Марина Соиникова заменица градоначелника Курска.

Након потписивања споразума уприличен је састанак са градоначелником Петковићем, коме су, поред њeга и делегације Курска, присуствовали и члан Градског већа Драгољуб Костић, директор Народног музеја Никола Гогић, директор Историјског архива Жељко Марковић и председник Српско-руског клуба Ужица Немања Спаловић, који ће сви помоћи у реализацији овог пројекта.

„Пројекат је јединствен у Русији, али оно што је јако важно је то да је носилац пројекта у име целе Русије, Курски универзитет, који ће спроводити пројекат у десет градова Србије, међу којима је и Ужице. Овај пројекат, који финансирају курски одборници из сопствених средстава, представља камен темељац за нашу будућу сарадњу“, рекла је заменица градоначелника града Курска Марина Николајевна Сојникова и додала „што се тиче економске сарадње наших двеју држава, у 2017. години међусобна сарадња кроз увоз и извоз износила је око 15 милијарди долара, а сама Курска област има размену са Србијом око 55 милиона долара“.

Српско-руски клуб се радо одазвао и помоћи ће у реализацији овог пројекта, кога ће спроводити петочлана делегација града Курска, у другом делу маја месеца ове године, на територији нашег града.