ТУРИЗАМ

Русија је једна од ретких земаља која може да се похвали да се њена територија простире кроз Артикт, пустиње, тундре, тајге, степе, полу-пустиње и вулкане!

Јединствена језера, најдужа река у Европи (Волга, дугачка 3.534км), највиши врх у Европи (Елбрус, на Кавказу са 5.642м), највише активних вулкана на свету, море и скијалишта, лековити минерални извори, шума старих градова, огромна пространства шума, све то привлачи туристе из целог света. У Русији, свако може наћи место и климу по свом укусу.

Богато културно наслеђе и природне разноликости стављају Русију на битно место у свету, међу земљама са потенцијалом раста туризма. Постоје 24 UNESCO локације – World Heritage Site. Различити региони и етничке групе у Русији имају шаренолику традицију.

Екскурзије

Русија има богате путеве и могућности разгледања: Москва, Санкт Петербург – град музеј, Карелиа, са много лица, споменици древних градова Голден Ринг, огромно језеро Бајкал, вулкани Камчатке…

Москва је најпосећенија туристичка дестинација у Русији. Кремљ, Црвени трг, катедрала Св. Василија, уз незаборавну шетњу по Москви, омогућиће вам да осетите дух града и посетите светски познате музеје и галерије и стекнете много живописних утисака.

Један од најлепших и најпосећенијих градова је Санкт Петербург. То је прави музеј на отвореном. Свака зграда има своју историју и своју посебну архитектонску лепоту. Велика је концентрација музеја: Ермитаж (Эрмитаж), Петропавловскаја тврђава, Кунсткамера, Руски музеј. Пођите у кратку шетњу уз канале и реке у граду и доживећете огромно естетско задовољство.

Међу најпопуларнијим излетима су: „Две престоница Русије“, „Царски дворци“, „Златни прстен“ (Голден Ринг), „Градови хероји“, „Храмови Русије“ итд.

Поред посете градова, у Русији су популарна књижевна и тематска путовања, местима где су живели знаменити људи, као што су Н.Е. Жуковски, С.А. Јесењин, Ф.И. Шаљапин, П.И. Чајковски, А.С. Пушкин, А.Н. Толстој, А.П. Чехов и многи други.

Авантуристички туризам

Већина природних региона Русије имају археолошке и културне споменике, који су од великог интереса за туристе.

За сваку особу реч „авантура“ има дубоко и другачије значење: за неке, пут до Долине гејзира на Камчатки, ски туре до јужног Урала и хаски сафари у Карелији, а за друге Рафтинг белим водама у Алтаја, јахање на Кавказу или вожња џиповима, за треће рибарске туре у Астрахану или потрага за благом у заливу Финске.

Љубитељи авантуре и екстремних спортова могу изабрати опцију за себе или необичан одмор, од традиционалних путовања јахтама до узбудљивог лета у једном од суперсоничних авиона.

Еколошки туризам

Број поштовалаца еколошког туризма у Русији расте сваке године. Ова врста туризма је за оне који су уморни од градова и желе да сакупе нову енергију из односа према природи, па макар само и посматрањем природе. Поред тога, еколошки туризам, стимулише очување животне средине, што је корисно и за локално становништво.

У Русији се налази 41 Национални парк и 103 резервата. Листа културне баштине УНЕСКО, обухвата пет руских природних објеката: Девичанске шуме Коми, Бајкалско језеро, вулкани на Камчатки, Златне Алтаи планине, западни Кавказ.

Велике могућности су отворене за екотуризам у северозападној Русији – Карелиа, Архангелск и Мурманск региони. Карелиа се често назива „плуц́има Европе“.

У централној Русији такође постоји много атрактивних места за екотуристе. То је, на пример, Централни шумски Државни Резерват, који се налази у западном делу Тверског региона.

Популарна екотуризам дестинација у централном делу Русије је Селигер. Овде можете наићи на око 30 врста риба.

Калининград, најзападнији део Русије. овде ћете наићи дивно место, национални парк, уска трака земље која одваја Цурониан лагуну од Балтичког мора. Њене пешчане дине, понекад иду до 60 метара у висину.

Југ Русије дуже време развија екотуризам. Астраханској државни резерват природе је заштиц́ен, за око 20 врста ретких и угрожених биљака.

Јединствени природни ресурси су у Северном Кавказу, где је највиша планина Русије са пет врхова преко 5 хиљада метара надморске висине. Најпознатији је Елбрус (са 5.642м) и Казбек (са 5.033м). Постоје четири резервата и два национална парка који чувају за наше потомке стотине небо плавих глацијалних језера, планинске реке са водопадима, цветне ливаде, живописне клисуре.

Бајкал језеро, главни туристички центар Сибира, је познат по својим фантастичним пејзажима, запањујућим чак и за познаваоце екотуризма. На тим просторима коегзистирају Таига и полу-пустиња, Тундра и камена степа.

Далеки Исток – Приморскиј и Хабаровскиј крај – шума, нетакнута од цивилизације, живописне реке и планински венци, дивље животиње и ретке биљке. То је дом светски познатог Сибирског тигра.

Много дивних места и фасцинантних сусрета са природом чека туристе на острву Сахалин. На Курилским острвима је најлепши вулкан светски ТјаТја, дивна језера, активни вулкан Мендељејев и термални извори, чија температура достиже 90 степени Цлзијусових.

Камчатка привлачи туристе из целог света. Евде је распоређено 28 активних вулкана, топли и хладни минерални извори. У овом региону треба посетити и Долину гејзира, једну од ретких у свету.

Верски туризам

Правац у којем се већина ходочасника креће је, Северо-Запад и Центар Русије, најразвијенији део земље, још од средњег века, током успона хришћанства и његовог развоја у Русији. Много ходочасника иде путем Златног прстена (градови Јарославл, Кострома, Иваново, Суздал, Владимир, Сергиев Посад, Переславл-Залесскy и Ростов Велики), Задонск (Липецк регион), Курск и Дивеево (Нижнији Новгород регион) и наравно, у Северо-Западни регион (Карелиа -Валаам и Кижи и Архангелск -Соловки и Вологда, Псков и Новгород). Већина градова укључених у туру Златног прстена Русије, су нераскидиво повезани са историјом Православља у Русији: на једном месту фокусирано је много светиња, а скоро сваки храм и манастир је место ходочашћа. Најпосећенији градови су Александров, Сергиев Посад, Переславл, Ростов, Јарослав, Тутаев, Углицх, Кострома, Сусдал и Владимир.

Морски и здравствени туризам

Упркос чињеници да је Русија једна од земаља са хладном климом, њена територија обухвата и подручје са благом поморском климом (Регион Калининград, Таман), благом медитеранском климом (обале од Анапа до Туапсе), влажном суптропском климом (Сочи) и умереном монсунском климом (Приморскиј крај), где су подручја летовалишта.

У одмаралишту Краснодар региона и Балтичког мора, популарна су места за породични одмор. Позната места су Зеленоградск, Светлогорск. Знаменитости ових одмаралишта су лепа шеталишта, са дугим плажама, одмаралишта, занимљива историја, предратне зграде, паркови, борова шума.

Краснодар регион је најтоплији регион Русије. На северозападу и југозападу територија се граничи са од Азовским и Црним морем. Популарне одмаралишта на мору су Анапа, Туапсе и Сочи.

Постоји велики број одмаралишта у оквиру групе кавказских минералних вода (Пиатигорск, Зхелезноводск, Ессентуки, Кисловодск) и скијашких центара (Краснаиа Полиана, Архиз, Елбрус, Домбаи, Абзаково).

Крстарења

У Русији су развијена крстарења по великим рекама – Волге (у Европском делу Русије), Лене (у Сибиру), Јенисеја (извире у Монголији, улива се у Северно ледено море).

Путовање по руским рекама је фасцинантно и разноврсно и омогуц́ава вам сјајна искуства, одмор од буке и вреве градова. У току речних крестарења путници ц́е моц́и да виде древне споменике, посете разна места и руска аутентична села, да се диве различитим пејзажима – од северних тајги до јужних степа.

Најпопуларнија крстарења:

  • Викенд крстарења на маршути Москва – Твер – Москва, Москва – Углич – Москва, Москва – Мишкин – Москва, Москва – Константиново – Москва.
  • Путовање на маршути Москва – Санкт Петербург – Москва. Трајање путовања је од 6 дана до 2 недеље, са посетом чувеном острву Валаам и Кижи.
  • Речна крстарења од Москве на релацији Москва – Перм – Москва. Трајање путовања 16 дана. Јединствена прилика да видите својим очима Урал и Каму.
  • Продужено крстарење Волгом из Санкт Петерсбурга до Ростова на Дону, из Москве у Астрахан и назад.