ОДРЖАНА ОСНИВАЧКА СКУПШТИНА СРПСКО-РУСКОГ КЛУБА УЖИЦЕ

У уторак 5. јануара 2016. године, у пуној Скупштинској сали Градске куће Ужице, одржана оснивачка скупштина Српско-руског клуба Ужице са циљем одржавања и јачања културнo-историјских веза града на Ђетињи и Руске федерације. Скупштини су присуствовали Анатолиј Лисицин, посланик Горњег дома руске Думе, Дмитриј Карабчуков, саветник директорке Руског дома у Београду, затим чланови Градског већа: г-ђица Јелена Васовић и г-дин Бранко Гавриловић, свештенство Ужичке цркве, Генерални директор „Златиборца“, представници „Copper com-a“, Учитењског факултета, Друштва српских домаћина, Друштва историчара Ужица, професори, привредници и многи други.

_DSC5491 (Large)

Скуп је отворио Анатолиј Лисицин, посланик Горњег дома руске Думе, који је истакао да између наша два народа нема препрека. Господин Лисицин је истакао да је веома критичан према политици Запада, зато што је добро упознат са догађајима из Првог светског рата.Руски посланик је подвукао да не смемо да заборавимо историју, зато што је Запад умањио улогу наша два народа у Првом светском рату, а и наша је улога да истичемо допринос наша два народа уништењу нацизма у Другом светском рату. Угледни гост је рекао да ће он бити веза између Русије и клуба који се оснива.

_DSC5473 (Large)

Након господина Лисицина, окупљенима се обратио идејни творац и иницијатор за оснивање Српско-руског клуба Ужице, Немања Спаловић (Логвинов), историчар и архивист Историјског архива Ужице. Спаловић је говорио о начину настанка клуба, значају његовог оснивања и његовим циљевима. За уважене госте припремљен је пригодан поклон – књига „Руси међу Ерама“ др Рада Познановића.

_DSC5497 (Large)

Градски већник Бранко Гавриловић је окупљенима говорио о предстојећем покретању Канцеларије за сарадњу са Руском Федерацијом, која ће бити отворена у фебруару месецу и са којом ће Српско-руски клуб Ужице тесно сарађивати.

_DSC5517 (Large)

На радном делу скупштине изгласан је Статут и органи Српско-руског клуба. За председника клуба, као иницијатор за покретање клуба, изабран је Немања Спаловић, за потпредседника клуба изабран је Душко Мијајловић, професор руског језика, а за секретара Снежана Ивановић професор руског језика и преводилац. Изабрани су и чланови Управног и Надзорног одбора. Савети за културу, језик, историју, веру, привреду, туризам и маркетинг биће установљени на првом састанку Управном одбору Српско-руског клуба Ужице.

_DSC5590 (Large)

_DSC5585 (Large)

_DSC5588 (Large)

_DSC5495 (Large)

_DSC5577 (Large)

_DSC5597 (Large)

_DSC5592 (Large)

Оставите одговор