ЗА САРАДЊУ ИЗМЕЂУ УЖИЦА И РУСИЈЕ

Савет за маркетинг Српско-руског клуба Ужице направио је интервју са председником клуба о почетним активностима и утисцима по његовом покретању као и о предстојећим делатностима клуба.

10481920_594061027366463_3487214493786766839_o

Немања Спаловић, председник Српско-руског клуба Ужице

5. јануара 2016. У Ужицу је покренут Српско-руски клуб, клуб за јачање културно-историјских веза Ужица и Русије. Какве су прве реакције грађана и јавности?

Реакције су  више него изненађујуће. Само на дан Оснивачке скупштине  Српско-руском клубу Ужице приступило је преко 100 људи, махом вискоко образованих – професора, лекара, инжењера, историчара, људи из области туризма, привреде итд. Идеја и јесте да се у клуб укључи што већи број Ужичана свих струка, који би, свако радећи кроз своју струку, донели бољитак нашем Ужицу кроз сарадњу са Руском федерацијом. Српско-руски клуб Ужице је нестраначка и невладина организација па самим тим у клубу се не гледа ко је ко по политичкој припадности већ на који начин и како може допринети нашем граду кроз сарадњу са Русијом. Оснивање клуба одјекнуло је, не само у Ужицу, већ и у другим градовима Србије. Свакога дана људи зову и интересују се како могу да се учлане. Канцеларије Клуба ће бити отворене у фебруару па ће сви заинтересовани моћи преко нашег сајта или фејсбук странице да се информишу где и у ком термину могу да дођу и дају свој допринос кроз учлањење у клуб.

15. јануара, на Дан српско-руског братства боравили сте у Београду да положите цвеће на споменик цару Николају Романови и да би се састали са директорком Руског дома. Можете ли нам рећи какви су ваши утисци са тог састанка?

Састанак са директорком  Надеждом Кушченковом је протекао изузетно добро. Директорка је поздравила оснивање клуба и истакла да је већ сада, на почетку, клуб постао озбиљна организација, обзиром на број учлањених, који смо јој предочили, као и услед брзог покретања интернет сајта клуба. Била је изузетно задовољна планом рада клуба за наредни период, који смо јој у допису доставили, и истакла да Руски дом даје пуну подршку Српско-руском клубу Ужице. Било је разговора и о неким озбиљним пројектима али о томе не бих још говорио.

Помињете план рада Српско-руског-клуба.  Можете ли нам нешто више рећи о томе?

Српско-руски клуб планира да у јануару, а поводом стогодишњице од спасоносног ултиматума цара Николаја,  одржи предавање о руско-српским односима у току Првог светког рата. На предавању би требало да говоре три историчара: мр Драган Крсмановић, Оливер Мићић-Бућић и Владимир Гујаничвић, који су сви чланови Српско-руског клуба Ужице.

Српско-руски клуб Ужице такође планира да организује изложбу фотографија „Уметнички значај Московских метроа“, на којој би се посетиоци упознали са великим уметничким значајем величанствених ентеријера Московских метроа.

Сматрамо да би Дани руске културе, који су први пут одржани у Ужицу прошле године у октобру месецу, требало да постану традиционални и да се одржавају сваке године, обзиром на позитивне утиске које су оставили међу ужичком публиком. Надамо се да ће и наш клуб имати значајну улогу у организацији будућих Дана руске културе у Ужицу, обзиром да је наша основна делатност јачање културно-историјских веза са Русијом, и да међу нашим члановима има доста људи запослених у установама културе.

Српско-руски клуб Ужице намерава да, у сарадњи са Градским културним центром Ужице, у просторијама ове установе, покрене курс руског језика за омладину.

Једна од наших активности биће и организовање пројекција руских играних и документарних филмова .

Такође, Српско-руског клуба намерава да организује и предавања о руској књижевности и најзначајнијим руским писцима и њиховим делима, на којим би говорили професори руског језика и српског језика и књижевности из Београда и Ужица, а у сарадњи са Учитељским факултетом из Ужица и установама културе.

Намера нам је да сваког 9. маја – Дан победе и 12. јуна – Дан Русије, организујемо коктел пријеме у Градском културном центру за градску управу Ужица, привреднике, директоре јавних установа и предузећа и друге.

Важан део наше делатности је довођење руских уметника и интелектуалаца, који ће у Ужице, долазити кроз нашу сарадњу са Руским домом у Београду.

Ово су само неке од почетних активности Српско-руског клуба Ужице, а биће их још више током времена, а све у корист јачања културних веза града Ужица са Русијом.

Каква је ваш поглед на привредну сарадњу Ужичког краја са Русијом?

Фирме и установе као што су „Путеви“, „Јединство“, Copper-com“, „Златиборац“ и многе друге, списак је подужи, изузетно су важне за остваривање привредне сарадње нашег краја са Русијом. Ту су и мали предузетници и фирме које би итекако могле да понуде тржишту Руске федерације. За све ово потребна је повољна клима и подстрек. Оно што ће клуб у будућности учинити је, да ће, по њеном осивању развити интезивну сарадњу са Канацеларијом за сарадњу са Руском Федерацијом, чије се отварање планира за 18. фебруар у Ужицу. Српско-руски клуб, иако је организација засебна од ове Канцеларије, обзиром да већ сада има међу својим чланством доста високо образованих људи из разних сфера друштвеног живота, ће свакако бити од помоћи будућој Канацеларији за сарадњу са Руском Федерацијом у Ужицу. Већ у наредним седмицама  делегација Српско-руског клуба намерава да обиђе најзначајниоје установе и предузећа и директорима предочи циљеве и начин свога рада и предложи конкретну сарадњу.

Инетрвју водио:

Г.Ф. – Савет за маркетинг Српско-руског клуба Ужице