Отварање канцеларије Српско-руског клуба и прослава Масленице

У суботу, 12. марта, одржано је освећење и отварање канцеларије Српско-руског клуба Ужице у просторијама СИПРА у улици Николе Пашића 26. Српско-руски клуб је решио да има своју канцеларију у којој ће моћи да одржава састанке и да окупља своје чланове и ради на остварењу својих циљева: развијању и јачању културних, историјских, туристичких и привредних веза града Ужица и Русије.

 _DSC9899 (Large)

oio (Large)

Поздравну реч на отварању одржао је председник и идејни творац Српско-руског клуба Ужице, Немања Спаловић Логвинов, који се захвалио гостима на њиховом присуству отварању канцеларије клуба и изложио програм рада клуба у наредном периоду, позвавши све привредне чиниоце на међусобну сарадњу ради јачања веза града Ужица и Русије. Председник клуба је објавио да Српско-руски клуб за своју славу узима прослављање Светог мученика цара Николаја Романова, од чије се спасоносне одлуке, да помогне српској војсци током Првог светског рата, ове године, навршило тачно сто година.

_DSC9923 (Large)

Освећењу и отварању канцеларије присуствовали су Градски већници, представници политичких странка, привредници, представници предузећа и компанија које сарађују са Русијом, представници Учитељског факултета у Ужицу, Кола српских сестара, Друштва српских домаћина Ужице, заступник бајкера „Ноћни вукови“ за Западну Србију, представници Савеза самосталних синдиката Ужице и, наравно, мноштво чланова Српско-руског клуба.Управни одбор, који ће одржати састанак наредне седмице, одлучиће о данима и терминима када ће канцеларијa Српско-руског клуба радити.

_DSC9925 (Large)

_DSC9927 (Large)

_DSC9928 (Large)

Свечаност отварања канцеларије улепшало је певање Рускиње Марије-Маше Киблицкаје из Бајине Баште и матураната Ужичке гимназије.

_DSC9936 (Large)

_DSC9961 (Large)

Уједно са отварањем своје канцеларије Српско-руски клуб је, по први пут у Ужицу, организовао и прославу руског празника Масленице за госте и своје чланове. Велику захвалност на помоћи око организације прославе празника Масленице Српско-руски клуб дугује пријатељима нашег клуба: компанији „Rustorg“ , Хотелу „Палисад“ и ресторану „Наша кућа“. Масленица је најстарији руски народни празник којим се испраћа зима и дочекује пролеће. Историја настанка Масленице има дубоке корене. Ради се о старом словенском празнику који је дошао из многобожачке културе и очувао се и након прихватања хришћанства. Сматра се да је у почетку она била везана за дан пролећене краткодневице, али са прихватањем хришћанства постала је претходница Великог поста и зависна од његовог рока.

_DSC9839 (Large)

_DSC9840 (Large)

_DSC9842 (Large)

_DSC9843 (Large)