Српско-руски клуб одао почаст руским добровољцима у Вишеграду

 У Републици Српској, 12. априла, je обележен Дан руских добровољаца — у част сећања на руске борце који су се храбро борили и гинули за српску земљу и српски народ. Овим поводом из Ужица у Вишеград отишла је делегација Српско-руског клуба Ужице коју је предводио председник клуба Немања Спаловић Логвинов. У Републици Српској је 12. април проглашен Даном сећања на руске добровољце. Тачан број руских добровољаца који су ратовали на страни Срба ни данас није познат — говори се да их је било између 500 и 700. У Вишеграду, на споменику руским добровољцима који су ратовали на овим просторима, од 1992. до 1995. године, уклесано је 37 имена. Други тврде да их је 49 и да тај број није коначан.

Делегација Српско-руског клуба је присуствовала опелу и помену и положила цвеће на споменик изгинулим руским добровољцима који су ратовали на овим просторима, од 1992. до 1995. године. Помену и полагању цвећа присуствовали су и изасланик председника Републике Српске, саветник министра за рад и борачко-инвалидску заштиту Републике Српске, представници Борачке организације Републике Српске, козаци из Србије са козачким атаманом за Србију, пуковником Војиславом Видаковићем, а за ову прилику, директно из Русије, у Вишеград је дошао и Заплатин Виктор Владимирович, козачки атаман моковски. Такође, на помену и полагању цвећа билу су присутни и бајкери „Ноћи вукови“ из Србије, Црне Горе и Републике Српске који су својим присуством увеличали овај догађај. Овом догађају присуствовало је и мноштво удружења и организација из Републике Српске, Србије, Црне Горе и  са Косова и Метохије.

На гробљу у Вишеграду почивају руски добровољци: Александар Александров, Анатолиј Астапенков, Олег Бондарец, Александар Бочкарјов, Валериј Биков, Валериј Гаврилин, Виктор Десјатов, Сергеј Иванов, Генадиј Котов, Роман Малишев, Петар Малишев, Сергеј Мирончук, Борис Неоменко, Јуриј Петраш, Олег Славен, Алексеј Тамилин, Сергеј Иванов Јевгењевич и Александар Шкрабов. Сви они дали су животе борећи се на српској страни током рата 90-тих.

Одлазак у Вишеград послужио је и да делегација Српско-руског клуба Ужице оствари непосредне контакте са атаманом козачким за Србију, пуковником Војиславом Видаковићем, и са председником и представницима Друштва српско-руског пријатељства из Републике Српске, као и са представницима других сродних организацијама.